Hopp til innhold

Rugby (England)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rugby
Marknadsplassen i Rugby
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
DistriktRugby
Admin. grevskapWarwickshire
Seremon. grevskapWarwickshire
StatusBy (town)
PostnummerCV21
Retningsnummer01788
Befolkning100 500 (2011)
Kart
Rugby
52°22′N 1°16′V

Rugby er en markedsby i Warwickshire, England. Den ligger ved elven Avon, og er administrasjonssenter for distriktet Rugby. Byen er lokalisert omtrent 24 km øst for Coventry, nær grensen til Northamptonshire og Leicestershire. Ved folketelling i 2011 hadde byen en befolkning på 100 500 innbyggere.[1]

Slik den framstår i dag består byen av det opprinnelige Rugby og flere landsbyer som har blitt omkranset av og innlemmet i den: Bilton, Hillmorton, Brownsover, Newbold-on-Avon, og Dunchurch.

Internasjonalt er byen mest kjent som stedet idretten rugby oppsto. Legenden forteller at William Webb Ellis fant opp spillet på Rugby School i 1823.

En bosetning fra tidlig jernalder eksisterte i området Rugby. Noen få mil utenfor hva som nå er Rugby ble det etablert en romersk bosetning kalt Tripontium. I angelsaksisk tid var Rugby en landbruksbosetning. Den er omtalt i Domesday Book i 1086 som Rocheberie. I 1255 fikk Rugby et charter fra kong Henrik III som ga tillatelse til holde ukentlig marked. Den utviklet seg deretter til en liten, landsens markedsby.

Det eldste (vest) tårnet til St Andrews kirke er fra ca. 1350 mens kirkebygget er først nevnt i 1140. Kirken er forøvrig blant svært få i England med to sett kirkeklokker; et sett i det opprinnelige tårnet og et i spiren som ble bygd på slutten av 1800-tallet da kirken ble bygd om i gotisk stil. Ombyggingen av kirken på 1800-tallet var svært omfattende. Bare vesttårnet og nordsiden av den opprinnelige kirken er igjen, innlemmet i et kirke som er flere ganger større enn det opprinnelige.

Fram til 1700-tallet var Rugby en liten landsby. Fram til 1770 var det færre enn 500 innbyggere. Oxfordkanalen kom i 1770 og innen 1835 hadde befolkningen vokst til 2 500 mennesker. Da den ene jernbanen kom på 1830-tallet og den andre på 1840-tallet ble det virkelig fart i byens vekst. Hundre år etter jernbanen først kom var antall innbyggere økt til 40 000 (1931). På 1700-tallet var byen et viktig jernbaneknutepunkt. Charles Dickens skrev om dette i en av sine fortellinger, med det lett gjennomskuelige navnet Mugby Junction. Den ene av jernbanelinjene ble stengt på 1960-tallet og er, på sørsiden av byen, nå et lite naturreservat. Gode jernbane- og motorveiforbindelser til London har bidratt til en vekst i boligbygging på nordsiden av byen siden 1990-tallet. I dag er byen fortsatt en viktig knutepunkt, men nå er det motorveiene M1, M6 og M45 som er viktigst, og nesten omringer byen.

Den første jetmotoren ble konstruert i Rugby. Frank Whittle bygde sin prototype på British Thomson-Houstons fabrikk i april 1937. Den viste seg å være så uforutsigbar under testing at Whittle ble tvunget til å flytte ut av byen; først til lokaler i Brownsover Hall i utkanten av byen, og siden til Lutterworth i Leicestershire i 1938. En annen videnkjent oppfinnelse som så dagens lys i Rugby er holografi, oppfunnet av ungareren Dennis Gabor i 1947.

Rugby School

[rediger | rediger kilde]

Rugby School er en privat kostskole og er blant landets eldste og mest prestisjefylte skoler. Blant kjente tidligere elever finner man Neville Chamberlain, Lewis Carroll, Matthew Arnold, og Salman Rushdie. Rugby School ble grunnlagt i 1567 av kjøpmannen Lawrence Sheriff som en gratis skole for byens gutter, men ble så populær at gutter ble sendt til byen fra hele landet for å gå på skolen. Disse måtte bo på skolen og er årsaken til at skolen etter hvert utviklet seg til å bli en privat kostskole. I 1878 ble Lawrence Sheriff School stiftet som en gratis videregående skole, for å oppfylle betingelsene i Lawrence Sheriffs testament. Lawrence Sheriff School står oppført i Guinness rekordbok som den skolen som først hadde en «foreldre-lærer forening».

Beskrivelse

[rediger | rediger kilde]

Rugby har et livlig uteliv, og sto lenge i Guinness rekordbok som byen med tettest forekomst av puber i England. Som mange andre byer i England har flere av de tradisjonelle pubene fått konkurranse fra kaffebarer og diskoteker. Det har lenge vært ganske gode handlemuligheter i sentrum, men i senere år har det også kommet flere kjøpesentre og en kino nord for byen. Det holdes marked i sentrum flere ganger i uken. Likevel er butikkutvalget fortsatt relativt begrenset for en by av Rugbys størrelse, noe som delvis skyldes at det er mange som drar på handletur til Royal Leamington Spa og Coventry der utvalget er langt større, og delvis at befolkningen er generelt mindre velstående enn i de andre byene i Warwickshire (men dette er i ferd med å endre seg på grunn av tilførselen av velstående pendlere).

Bygningene i sentrum er for det meste fra viktoriansk tid og 1900-tallet, men noen få eldre bygninger er også bevart. St. Andrews kirke (slik som den fremstår i dag) og Rugby School var tegnet av arkitekten William Butterfield. Flere bevaringsverdige gamle bygninger ble dessverre revet på 1960-tallet og Treenighetskirken ble revet på 1980-tallet, mens det ironisk nok ble gjort lite skade på byen under den andre verdenskrigen, til tross for storindustrien og nærheten til Coventry. Foruten de ærverdige bygningene til Rugby School er byens mest kjente minnesmerke et klokketårn, som ble oppført i byens sentrum på slutten av 1800-tallet.

Rugby fotballmuseum, Rugby School museum, og det nye bibliotek-, kunstgalleri- og bymuseumsbygning kan nevnes blant byens mest besøkte severdigheter. Bymuseet huser blant annet en fast utstilling med funn fra romerbyen Tripontium som ligger 6 km nord for byen Rugby, langs den gamle romerveien Watling Street (veien A45).

Byen har et multikulturelt preg. Etter andre verdenskrig flyttet mange polske flyktninger til byen. I 1950-årene kom et større antall innvandrere fra tidligere britiske kolonier i Karibia og det indiske subkontinentet.

Vennskapsbyer

[rediger | rediger kilde]

Rugby har følgende vennskapsbyer:

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «Rugby (Warwickshire)», City Population
  2. ^ «British towns twinned with French towns» via WaybackMachine.com. Archant Community Media Ltd. Arkivert fra originalen den 5. juli 2013.

Litteratur

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]